J.M Ruijsenaars

Aannemingsbedrijf J.M. Ruijsenaars b.v. en Ruijs­‐Bouw b.v.
Aannemer voor nieuwbouw, onderhoud en verbouw


Wat is een betonlatei? J.M. RUIJSENAARS


Wat is een betonlatei?

Er zijn een hele hoop mensen die graag zelf klussen. Zo kan het zijn dat je misschien een muur uit je woning wilt halen of misschien wil je wel een slaapkamer vergroten door van 2 slaapkamers 1 van te maken. Het kan daarom erg belangrijk zijn om te weten wat een betonlatei precies is en of je hem daadwerkelijk nodig hebt. Sommige mensen zien namelijk zoiets soms wel eens over het hoofd en dat zal in dit geval erg gevaarlijk kunnen zijn. Lees alles over de betonlatei.

De functie van een betonlatei

Betonlatei is een balk, gemaakt van hard beton. Het is zeker ook wel nodig dat het hard is in verband met de functie van een betonnen latei. Een latei staat ook wel bekend als een draagbalk of draagsteen. Het is daarom zeker erg belangrijk dat je weet wat deze betonlatei precies doet. Het is namelijk een soort verbindingsbalk. Deze balk zorgt ervoor dat het gewicht verdeeld wordt en niet alles op 1 punt terecht komt. Wanneer alles op 1 punt terecht zal komen, zal het voor kunnen komen dat er een hoop scheuren in de muur terecht komen of dat de muur nog verder zal kunnen gaan beschadigen. De betonlatei zie je vooral boven een deur, bij een raamkozijn of andere muuropeningen.

Zichtbaar

Een betonlatei moet niet gezien worden als een normale balk die in een muur zit. Dit is namelijk helemaal niet het geval. Het geval bij een betonlatei is dat het een mooie afwerking is. Het maakt dus helemaal niet uit of hij zichtbaar is. Sommige mensen laten hem juist heel erg mooi zichtbaar, zodat je kan zien dat het mooi afgewerkt is. Een betonlatei kan dus zeker ook een mooie toevoeging zijn bij je deur of plafond. Op die manier creëer je toch wel een beetje de sfeer van een echt huis.

Daarnaast wordt het ook gezien als iets moois omdat het metselwerk is en iemand hier erg veel tijd in gestoken heeft om te maken. Dit zal je ook heel erg duidelijk kunnen gaan zien aan alle afwerkingen of iemand er oprecht tijd in gestoken heeft.